Ahoj, poradili byste mi někdo se zrušeným letem? Máme objednaný ten chybový tarif na Havaj PRG-LHR-LAX-OGG a teď mi došel mail od letušky, že máme zrušený let LAX-OGG a že si ho máme přebukovat. Jak byste mi doporučili postupovat, jaké mám možnosti? Nikdy jsem tohle nemusel řešit. Přikládám část toho mailu: Dobry den, Dopravce American air. Zrusil dne 11/02/2015 svůj let BA5187 z LAX do OGG. V tomto pripade je mozne let zmenit na odlet 10/02 ci 12/02/2015 z Prahy a nebo posunout odlet z LAX do OGG na 12/02/2015 rano. V přiade noclehu však dopravce ubytovani nehradi. Prosim kontaktujte nas co nejdříve pro dohodu náhradního spojeni. Dekuji Vam Díky za rady .

Zrušený let

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Sahnete si do svedomi, kdo tady nikdy nevyuzil/nevyuziva chyb v systemu (letenky, ubytovani atd.)🤦‍♀️ Jedinou chybu na tom vidim, ze Vam to vubec rikal. A ted ho pranyrujete, jak kdyby jste byli cisti jak lilie.🙏🙈

8 Citovat

Pokud nezapomenu, tak dam vedet jak jsem dopadl. Zatim letenky drzi.

Diky vsem prejicim i neprijicim.-)

2 Citovat

Tady se koukám sešlo méně chápavých jedinců. Takže ještě jednou. Chybná cena je něco úplně jiného. Objednávám za cenu, u které vím, že může být letenka zrušena. NIC NEPORUŠUJI . Je to hra kdo z koho. Jednou vyhraji já, podruhé letecká společnost.

Ale pokud dostanu od letecké společnosti kompenzaci a obratem zažádám o odškodnění, kde je jednou z podmínek žádosti to, že jsem ještě žádnou kompenzaci neobdržel, tak je to prostě PODVOD . Že to nechápe Flyboy ještě beru, ale že to nechápou ani ostatní?

15 Citovat

Já si přijdu jako bych byl na jiný planetě :D týpek se tady chlubí podvodem (viz vysvětlení od floodlanda), a ještě se tady najdou další, který se ho budou zastávat a obhajovat to tim, že vlastně všichni podvádíme :D 

9 Citovat

Spíš je to bezdůvodné obohacení (ale dá se voucher vázaný na jméno chápat jako peníze?). Ale ve voucherech se dá snadno ztratit orientace a pak se stejně orientuješ jen stylem - dá se uplatnit/nedá se uplatnit. K tomu tu podmínky pro vyplacení kompenzace dodrženy byly. Porušeny byly až po vyplacení kvůli naprosto flagrantnímu selhání Air Canada.

Koupení chybně naceněné letenky za jasně podnákladovou cenu je zase v rozporu s dobrými mravy. Obzvlášť pokud něco o cenotvorbě víš i způsobech, jak vznikají chyby. Takže bych si tu na morální autoritu nehrál. Ano, neporušuješ tím zákony a nejspíš ani VOP dopravce, ale je to proti dobrým- mravům a český právní řád tuto formulku rád používá.

7 Citovat

Ja si prijdu jak na jine planete, ze vam stoji za to, resit potad dokola to samy, vypada to, jak kdyby jste tise zavideli a na venek pak tady jste nejcistsi na svete🙏🤦‍♀️, tim bych to ukoncila a doufam, ze vy taky.

2 Citovat

Proboha jak byly dodrženy podmínky?

  • If  you have not already received benefits  (compensation, re-routing, assistance from the airline) for flight related problems for this journey under the relevant law of a non-EU country.

Tohle je prostě vědomý pokus o podvod. 

2 Citovat

Nějak mi to tu připadá jako že “zloděj křičí chyťte zloděje” převedeno do moderní doby “když se zvrhne soutěž v o*ebávání ( sorry slušné příhodnější slovo mne nenapadá). Naštéstí se mne tohle téma nijak nedotýká tak jen valim čočky, co se může v tomhle odvětví řešit.

0 Citovat

Proboha, co to je? Nikdo není zloděj, když koupí letenku za extrémně nízkou cenu, můžeme diskutovat jedině o morálnosti toho to udělat, když nejde o klasické doprodávání, aby letadlo bylo plné. Jinak nevím, co tím jako chcete říct.

3 Citovat

floodland napsal(a):

Tady se koukám sešlo méně chápavých jedinců. Takže ještě jednou. Chybná cena je něco úplně jiného. Objednávám za cenu, u které vím, že může být letenka zrušena. NIC NEPORUŠUJI . Je to hra kdo z koho. Jednou vyhraji já, podruhé letecká společnost.

Ale pokud dostanu od letecké společnosti kompenzaci a obratem zažádám o odškodnění, kde je jednou z podmínek žádosti to, že jsem ještě žádnou kompenzaci neobdržel, tak je to prostě PODVOD . Že to nechápe Flyboy ještě beru, ale že to nechápou ani ostatní?

Ale tady se nebavíme (alespoň já od začátku) o nějakém trestním zařazení.

I když podvod by ti museli dokázat, což bych je chtěl vidět...

Bavíme se to o morálnosti takového jednání!

A já osobně a evidentně i mnozí další, nevidí v morální rovině, moc rozdíl mezi tím, když víš, že někdo udělal chybu, bude ta chyba něco stát, ten kdo jí udělal bude poškozen, byť je to v právní rovině čisté a přesto jí využiješ a tu chybovou letenku koupíš a poškozením aerolinky podvodným jednáním, kterému pomohla opět chyba aerolinky v správě odškodnění a voucherů.

Ano jedno je špinavější než druhé, ale přesto je to pněkud amorální zneužití evidentní chyby někoho druhého.

P.S. ještě jsi mi neodpověděl, zda si aerolinka zaslouží nést škody a ztráty vzniklé chybovým tarifem.

 

 

5 Citovat

Cenotvorba je alchymie a podnákladové ceny jsou v nabídce neustále (ať už jde o chybu, promo, konkurenční boj nebo třeba jen aerolinka potřebuje přesunout letadlo jinam a snaží se minimalizovat si náklady). 

Jestli si aerolinka neumí v systému deaktivovat odmítnuté vouchery, je to především na padáka pro šéfa jejich IT oddělení.

5 Citovat

To je nadsázka,.....ale jinak je fajn si počíst jak se ( nejen tady) různí lidé stavějí k různým tématům. A ze jsou někteří hooodně vyhranění.

0 Citovat

Jako srovnávat NÁKUP letenky ve výhodném tarifu (a vykládat to jako KRÁDEŽ), i když to může být třeba marketingový tah aerolinky s tím, co udělal Eda, to je fakt síla ... 

Edovi přeju příjemnou dovolenou a věřím, že ho na gatu nikdo neodchytí. Já bych si to asi ani neužil. Tuhle jsem v hospodě doplácel pivo, co mi zapomněli naúčtovat. Asi jsem fakt blbej ... 

3 Citovat

@floodland: Doporučuju to vysvětlení příště udělat v nějakých jednoduchých piktogramech, protože textově je to tady pro některé jedince evidentně moc složité 😄

5 Citovat

Zlaté Mikirovo příspěvky blahých dob. Dej mu pánbůh věčnou slávu... 

5 Citovat

Koupit letenku za chybovou cenu není krádež. Ano, můžeme se bavit v morální rovině, zda je to ještě OK, nebo už je to přes čáru, ale to je tak vše.

Souhlasím také s tím, že letecká společnost má být odpovědná za škody a ztráty vzniklé chybovým tarifem. Od toho má interní procesy, aby se toto nestalo. Taky jsem v dávných dobách neměl morální dilema sázet na zápasy, které se už odehrály. Když dává sázkovka kurz 1,85 : 1,85 a ještě si bere 10% provizi, tak má na to investovat do vlastních IT systémů.

To, že v tomto směru jsou letecké společnosti aktivní, je vidět na počtu chybovek, které se objeví. Já sám jsem naposledy chybovku proletěl asi před sedmi lety a poslední, kterou jsem si ještě koupil bylo F s United na Hawai, ale tu jsem už neproletěl. Nedělal jsem z toho tragédii, protože mi bylo jasné, že šance je malá. To, co se občas objevuje, mě buď neláká destinací, termínem, nebo je moc velká pravděpodobnost, že to zruší a nepotřebuji v tom utápět hotovost.

Ale zcela rozumím tomu, že to někoho baví a má to jako zábavu. Stejně tak jako virtuální kredity u Wizzu, které pak nejdou za nic utratit. 

Když se mi kdysi ztratil kufr a dorazil až po 5 dnech, tak mě vůbec nenapadlo si nechat proplatit škodu i z pojištění na firemní kartě, protože jsem přeci jednu kompenzaci již obdržel.

0 Citovat

"kde není člověk není ani problém"

Josif Vissarionovič Stalin
5 Citovat

Ano, celou dobu se tu bavím o morální rovině.

A stejně tak má mít letecká společnost interní procesy, aby nešlo využít vouchery, za které byla vyplacena kompenzace.

Ano, Eda to udělal vědomně a záměrně, ale muže se stát, že to někdo udělá z nevědomosti (opravdu není má povinnost evidovat který voucher patří k jeké rezervaci a zda byla už třeba vyplacena kompenzace). 

A ano, nákup nápadně levných letenek skutečně není krádež. To ostatně není ani prodej životního pojištění, nebo předražené elektroniky 93 leté důchodkyni, abych to převedl. 

Ale moc se to nespojuje s tím morálním a rovným světem, co tady proklamoval Bič Boží a o to mi celou dobu šlo. 

1 Citovat

Otázku morálky má každý někde jinde.

Při svatbě si lidé také slibují věrnost a když pak někde potkáš krásnou holku, která je ochotná si to s tebou hned rozdat, to se pak těžce odmítá.

1 Citovat

floodland: Jestli je to na mě, tak netvrdím, že koupení letenky za chybnou cenu je krádež. Jen že to je v rozporu s dobrými mravy. Protože víš, že business class např. za 700 euro se neprodává ani v akci, skoro jistě pod naklády a že někdo udělal chybu a že až se to provalí, tak zsi to odnese padákem, uhrazením škody nebo minimálně ztrátou prémií.

1 Citovat

Tak zrovna diskuzi o rozpadu ceny bych tady nechtěl rozpoutávat. Všichni totiž víme, že levné letenky jdou ve většině případů pod náklady, takže argument o business letence prodávané pod náklady kulhá na obě nohy. 

0 Citovat

Koupě letenky je v rozporu s dobrými mravy???  Hahahaha. Větší blbost už jsem dlouho nečetl. A kdo bude rozhodovat, jestli je už cena přijatelná a pro leteckou společnost výhodná.  Ty?! Kecáš Michale, až se ti práší od pusy. Snažíš se obhájit svůj názor, ale moc se ti to teda nedaří. Za 700 euro to může být pro leteckou společnost klidně výhodné. Pokud dlouhodobě nemá naplněné C na  nějaké trase ani ze třetiny, klidně může část letenek za tuto cenu sama chtít prodat. Ono nedostat nic a 700 euro je rozdíl. 

Ode dneška tedy prvně budu volat letecké společnosti, jestli je cena v pořádku a pak teprve koupím. :-)

3 Citovat

A když jste si tady za covidu kupovali letenky od Ryana za pár euro, protože jste věděli, že je zruší a pak jste si je přebukovali na mnohen dražší lety, tak jak je to v tomto případě s morálkou? Že se tehdy nikdo neozval? Pak se tady všichniu chlubili, kolik set euro ušetřili.

11 Citovat

Nebyl to Wizz?

Každá aerolinka může jakoukoliv rezervaci kdykoliv zrušit.

Zejména, pokud se domnívá, že prodává lety příliš levně. 

0 Citovat

Ne Ryanair za 5€, pak to menili za Kanary atd.

0